Call for entries

We roepen fotografen en fotografische kunstenaars op werk in te sturen rond het thema “Wanderlust”.

De gelijknamige verkoop tentoonstelling is in onze galerie te zien van 20 juni tot en met 5 augustus 2018.

De tentoonstelling bestaat uit een selectie van de ingezonden werken. De deadline om werk in te zenden is 27 mei, 24.00 uur, 2018.

Bij de selectie worden wij bijgestaan door Eli Dijkers. Hij is een in Rotterdam werkende fotograa met internationale bekendheid; zijn werk is op vele plekken in binnen- en buitenland tentoongesteld. Wij zijn trots en blij dat hij de gastconservator is van onze tentoonstelling “Wanderlust”.

 

Wat wij zoeken, is artstieke fotografie die het gevoel van “Wanderlust” overbrengt op de kijker.

 

Eli Dijkers – from the series ‘Resonance’

 

‘Wanderlust’ is een woord afkomstig uit het Duits, maar wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt om de onweerstaanbare neiging om te reizen te beschrijven, de neiging te dwalen en verdwalen. Het woord is afkomstig uit de 19e eeuw, toen reizen ‘en vogue’ werd voor de welgestelden en intellectuelen. De Franse filosoof Jean Jacques Rousseau moedigde mensen aan terug te keren naar de natuur, en in Duitsland trok een hele horde ‘Sturm und Drang’ literatoren de natuur in, Goethe voorop, om aan te tonen hoe modern ze in het leven stonden. De zekerheden van het leven waren in die tijd hevig aangetast door revolutie, oorlog en verstedelijking. Niks leek meer hetzelfde. De natuur, het reizen, het grote onbekende boden hen die er gevoelig voor waren een plek om het leven te vertragen, tijdelijk te ontsnappen en zichzelf terug te vinden. Het reizen te voet werd bewierrookt, omdat het fysieke en sensuele contact met de aarde zo werd hersteld. Als ware het een pelgrimstocht van de ziel.

Eli Dijkers, from ‘Silent River’

Tegenwoordig reist bijna iedereen. Maar is dat Wanderlust? “Je kunt geen reiziger worden, je wordt er als een geboren” schreef Henry David Thoreau ooit. Dwalen wij nog voor het gevoel, de reuk, het onbekende en sublieme, het avontuur, om een beter mens te worden? Of lijken we, zoals een journalist ooit schreef, op narcisistische idioten, rennend over de wereld, alleen om te bewijzen hoe goed we zijn?

Eli Dijkers, from ‘China’

Fotografie als uiting van deze onrust te reizen is overal. Het is niet hetzelfde als de reisgidsen die ons toelachen. Veel meer is het terug te vinden in het werk van fotografen als Eli Dijkers, die momenteel zijn werk over China tentoonstelt in de Kunsthal in Rotterdam, of in het werk van Robin de Puy, die onlangs haar klassieke roadtrip door Noord-Amerika publiceerde. Verder terug in de tijd is er bijvoorbeeld het werk van de banneling Josef Koudelka, die reisde omdat zijn eigen land verboden gebied was; het werk van André Kertész, die na vele omzwervingen in de Verenigde Staten belande; Robert Frank, rusteloos door de beide Amerika’s trekkend; of, in de 19de eeuw, Gustave Le Gray op zoek naar het mystieke oosten in Egypte, net als de Nederlandse Alexandrine Tinne in de Sahara. De lijst is eindeloos.

Gustave Le Gray ‘Zouave storyteller’

Wat ga jij ons laten zien?

Je werk kan bestaan uit fotografie in de ruimste zin des woords. Dus ook uit photoshopwerk, fotocollages, of gemaakt met alternatieve druk technieken, zolang het basismateriaal maar fotografisch is vervaardigd (dus geen tekeningen of schilderijen) en je ons kunt laten zien hoe het eruit ziet met behulp van een digitaal bestand.

Wil je weten hoe je mee kunt doen? Instructies en spelregels vind je hier

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren