Galerie Sehnsucht verkoopt een kleine, maar fraaie selectie fotoboeken gemaakt door fotografen die in de galerie geëxposeerd hebben.

Yanina Cesa – Y sobre mi oigo al sauce llorar – Boven mij hoor ik de wilgen treuren

                                                                                                             
Een oorsprong die al ver verwijderd is
Een bestemming die altijd vreemd blijft
Waar ik nooit op mijn plaats ben

Maar onder de boom…
Een plaats die ik herken
Een tijd die stil staat
en zijn treuren welke ook mijn treuren is.​

Dit boek is het resultaat van Yanina Cesa’s persoonlijke project gewijd aan het gevoel van heimweh, het verlangen naar haar thuisland dat de Argentijnse, maar in Nederland gevestigde fotografe altijd volgt. Zij bestudeerde voor dit project de wilg – de boom die haar houvast geeft aan haar thuis, aan haar jeugd en aan haarzelf.

Fotografie en tekst: Yanina Cesa

Ontwerp: Suze Swarte

Editing: Yanina Cesa en Ellen Sanders

Oplage: 80

 

Verkoopprijs € 25,00

 

 

Esther Hessing – Bound to the ground

Fotografe Esther Hessing is bekend om haar sociale landschappen. Het vastleggen van verhalen over het leven van mensen in specifieke plaatsen en omstandigheden is de belangrijkste reden voor haar om fotograaf te zijn.  Dat bracht haar samen met schrijfster Sophieke Thurmer naar Tsjernobyl. Na ramp met de kerncentrale in 1986 werd een groot gebied eromheen Exclusion Zone vanwege de vervuiling. Desondanks wonen er nog 140 mensen in dit gebied en werken er rond de 2000 mensen in en rond de kerncentrale.

Wat bezielt deze mensen te blijven op hun geboortegrond, ondanks alle risico’s die het met zich meebrengt?Een geboortegrond en gemeenschap die feitelijk geen toekomst heeft? Want als de laatste bewoner sterft zal de Exclusion Zone voor altijd onbewoond blijven.

Esther Hessing en Sophieke Thurmer bezochten de Exclusion Zone en de ‘stad van de toekomst’ Slavutych verschillende keren. De bezoeken leverden een prachtig boek op over kracht, doorzettingsvermogen, hoop en solidariteit. Bezoeken die overigens ook hoop aan de bewoners van het gebied gaven: gelukkig zijn zij nog niet helemaal vergeten.

Fotografie: Esther Hessing

Tekst: Sophieke Thurmer

Ontwerp: Rob van Hoesel  en Carel Fransen

Oplage: 600

 

Verkoopprijs € 30,00

Marco Heemskerk – Richard en Michelle

Documentair en sociaal fotograaf Marco Heemskerk heeft voor zijn boek Richard en Michelle anderhalf jaar gevolgd. Vader en dochter wonen samen in een achterstandswijk in Rotterdam. Zij heeft hem nodig om op te groeien, en hij heeft haar even hard nodig om niet terug te vallen in zijn oude leven. Een wankel evenwicht: opboksen tegen de wereld en soms, nu ze de puberteit nadert, tegen elkaar. Een verhaal over opgroeien, loslaten, armoede, relaties, zorgen, maar vooral over onvoorwaardelijke liefde.

Enige tijd na verschijning van het boek is Richard aan kanker overleden. Voor Michelle wordt een pleeggezin gezocht.

 

Fotografie en tekst: Marco Heemskerk

Gedrukt op hoogwaardig papier door middel van HP Indigo-print gebonden, met een hardcover van zwart linnen.

 

Verkoopprijs € 25,00

 

 

 

 

Tim Meijer – Garzweiler II

Garzweiler is een bruinkoolmijn gelegen in Duitsland. Het is een gigantisch gebied waar de aarde is opengereten en is veranderd in een groot gat waaruit bruinkool wordt gewonnen. Tot 2044 zal dit project duren. Tim Meijer is gefascineerd door de transitie in het gebied en het verval dat het met zich meebrengt: omliggende dorpjes worden opgeofferd en opgeslokt door de bruinkoolmijn. Straten, natuur, herinneringen, ze verdwijnen langzaamaan voor eeuwig. Tim Meijer heeft tussen 2013 en 2016 de herinneringen van mensen en plekken vastgelegd, omdat het voor hem ondraaglijk is dat over 28 jaar van dit gebied niets meer resteert. Hij besteedt aandacht aan de dorpen, de ‘vergeten’ en achtergebleven voorwerpen en de activisten, want begrijpelijkerwijs werd het gebied niet zonder meer prijsgegeven. Met de Garzweiler II krant wil de fotograaf mensen bewust maken van deze ‘aardverschuiving’ die slechts enkele kilometers over onze landsgrens plaats vindt.

Fotografie en tekst: Tim Meijer

Oplage: 2500

Verkoopprijs € 5,00

 

 

 

 

 

Marielle Uiterwijk Winkel – two russian families,
a personal archeology in wallpaper

Toen Marielle Uiterwijk Winkel in de zomer van 2009 reparatiewerkzaamheden aan de schoorsteen van haar schoonmoeders zomerhuisje – zo’n 200 kilometer ten oosten van Sint Petersburg – verrichtte, trof zij op de muur 13 lagen behangpapier aan. Deze fraaie behangsels, waarvan de oudste nog uit de pre-revolutionaire tijd stamde, vormden de achtergrond van de mensen die in het huisje leefden, mensen die een revolutie, een burgeroorlog, twee wereldoorlogen, een dictatuur, vervolgingen en een mislukt socio-economisch experiment  meemaakten.

Marielle Uiterwijk Winkel’s Russische schoonfamilie vertelde veel over hun ervaringen in deze roerige tijden. In dit boek vertelt Marielle de verhalen uit de familie aan de hand van zorgvuldig opgebouwde foto’s. Zij arrangeerde stillevens tegen Russische behangsels en geeft zo uiting aan haar respect en sympathie voor haar Russische familie. In een separaat boekje achterin dit fraaie als een behangselboek vormgegeven boek staan de familiegeschiedenissen bij iedere foto beschreven.

Fotografie en tekst: Marielle Uiterwijk Winkel

Ontwerp: Front creative experts

Oplage: 50

Verkoopprijs: € 74,90