The female gaze – vrouwelijke kunstenaars en fotografen

Cursus kunstgeschiedenis

Guerrilla Girls, Do Women Have to Be Naked to Get Into the Met. Museum?, 1989, © Guerrilla Girls. Courtesy guerrillagirls.com.
Artemisia Gentileschi, Judith en Holofernes, 1614-20, Uffizi, Florence

‘Do women have to be naked to get into the U.S. museums’, vroegen de Guerilla girls, een groep feministische kunstenaars, zich af. Zij constateerden dat in de Metropolitan Museum 3% van het tentoongestelde werk van vrouwen is, maar 83% van de naakten ook. Wie een gemiddeld boek over kunst bekijkt vindt er inderdaad hoofdzakelijk werk van mannen. Het lijkt erop dat vrouwen zich niet met kunst bezighielden. Maar niets is minder waar.

Door de eeuwen heen zijn er buitengewoon succesvolle kunstenaressen geweest, die prachtig werk maakten, qua betaling mannen naar de kroon staken en op handen werden gedragen. Bij de fotografie is het niet anders. Vrouwen hadden een grotere rol in de ontwikkeling van de fotografie dan bekend. Na een inleidende les over de ontwikkeling van het vrouwelijk kunstenaarschap en fotograafschap, zal het werk en het leven van kunstenaressen als Artemisia Gentileschi, Maria Sybilla Merian, Elisabeth Vigee-Lebrun, Camille Claudel, Sonia Delauney, en fotografen als Inge Morath, Sally Mann en Cindy Sherman en vele anderen centraal staan. We zullen ook onderzoeken of vrouwen anders werken en vooral anders kijken dan mannen.

Sally Mann, Zonder titel, 1982, Museum of Modern Art, New York

De cursus bestaat uit 7 lessen.

Data in 2019: donderdag 9 mei, 16 mei, 23 mei, 30 mei, 6 juni, 13 juni, 20 juni.

Tijd: 13.00 – 15.00 uur

Prijs € 105,00 (incl. syllabus, koffie/thee)

Aanmelden!