Van huisvrouw tot bombshell – de vrouw in de kunst.

Cursus kunstgeschiedenis

Franz von Stuck, De Zonde, 1893, Neue Pinakothek, München

De vrouw is voor veel kunstenaars het ideale model. Maar heb jij je wel eens afgevraagd waarom vrouwen op kunstwerken vaak naakt zijn afgebeeld? Of juist als hele kuise heilige? Waarom Vermeer brave vrouwen schilderde, Rubens zijn ‘volle’ vrouwen en Titiaan voor de Venus ging? De ene keer is zij een schoonheidsideaal, een goede huisvrouw en moeder, een toonbeeld van deugd.   De andere keer is zij een verleidster, een kenau, een hoer, kortom de personificatie van het kwaad. Hoe komt dat? Had je vroeger alleen maar goede en slechte vrouwen, alleen maar Maria’s en Eva’s? Dachten de mensen vroeger echt zo zwart-wit over de vrouw? En vooral dan de mannelijke kunstenaars? Of is er meer aan de hand….

Stephan Lochner, Madonna in de rozenhaag, 1473, Wallraf-Richartz Museum, Keulen

In deze cursus gaan de kunst en Europese vrouwengeschiedenis hand in hand. We beginnen met een les over de Prehistorie en de Oudheid, een tijd waarin de vrouw het steeds minder voor het zeggen kreeg. Vervolgens zullen we kunstwerken vanaf de Middeleeuwen tot en met de 20ste eeuw bekijken en zien hoe de vrouw werd afgebeeld. Dit beeld vergelijken we met wat er in de literatuur, de godsdienst en filosofie over de vrouw geschreven is. Zo wordt duidelijk of het een beeld van de vrouw in de kunst een droombeeld is, of toch werkelijkheid. Soms is de conclusie ronduit schokkend, soms erg vermakelijk. Aan het eind van deze uit 7 lessen bestaande cursus heeft u een goed beeld van de vrouw als kunstenaarsmodel en haar positie in de geschiedenis.

Pieter de Hooch, Appelschillende vrouw met kind, 1663, Wallace Collection, Londen

De cursus bestaat uit 7 lessen van 2 uur en wordt gegeven door galeriehoudster Mariska Pool. Mariska is een bevlogen kunsthistoricus met een ruime ervaring in het doceren over kunst. Zij verzorgde lezingen en cursussen voor Het Kunsthistorisch Genootschap Rotterdam, Museum Boymans-van Beuningen, de Kunsthistorische Leergangen Utrecht, diverse vrouwen verenigingen en sprak veelvuldig op diverse (inter)nationale museale podia.

Data in 2019: donderdag 7 maart, 14 maart, 21 maart, 28 maart, 4 april, 11 april, 18 april.

Tijd: 13.00 – 15.00 uur

Prijs € 105,00 (incl. syllabus, koffie/thee)

Aanmelden!

Man Ray, De geliefden, 1938